Кафедра музикознавства та музичної освіти в рамках Грінченківської декади презентувала міжкафедральний мистецький проєкт

Опубліковано

Автор ідеї проєкту – завідувач кафедри музикознавства та музичної освіти, доктор педагогічних наук, професор О. Олексюк.

11 грудня 2019  року в концертній залі Інституту мистецтв відбувся міжкафедральний проєкт – сторітелінг «Ми вдвох однією журились журбою і щастям раділи одним…», організований кафедрою музикознавства та музичної освіти в рамках Грінченківської декади. Тема заходу – «Образи кохання у житті та творчості Бориса Грінченка» – виразно відбилася у назві, в основу якої лягли поетичні рядки цього митця, адресовані дружині – Марії Грінченко.

Для розкриття теми було обрано сучасну форму сторітелінгу, яку запропонувала автор ідеї проєкту – завідувач кафедри музикознавства та музичної освіти, доктор педагогічних наук, професор О. Олексюк. Ця форма, що передбачає поєднання різних історій, пов’язаних спільною темою, виявилася оптимальною для втілення багатьох граней ліричного світу Б. Грінченка.

Сторітелінг складався з двох частин: музично-поетичної, в якій історія кохання подружжя Грінченків розкривається у біографічних фактах, епістолярній спадщині й поетичній творчості, та музично-театральної – постановки фрагменту опери М. Леонтовича «На Русалчин Великдень» за однойменною казкою Б. Грінченка, в якій оспівується кохання головних героїв – Козака та Русалоньки.

У здійсненні проєкту, що охоплює різні види мистецької діяльності, було залучено потужні інтелектуальні та творчі сили багатьох викладачів і студентів різних кафедр Інституту мистецтв. Певну допомогу організаторам, також, надала завідувач науково-дослідної лабораторії Грінченкознавства Інституту філології С. Андрєєва, запрошена гостя заходу, яка виступила з вітальним словом.

Сторітелінг розпочався преамбулою кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри музикознавства та музичної освіти О. Лігус, яка розкрила творчий задум проєкту та ознайомила публіку зі змістом дійства. Гнучкою аркою між музикознавчою промовою та музично-поетичною частиною сторітелінгу виявилася романтична музика романсу Б. Янівського на слова Б. Стельмаха «Не забудь», який натхненно виконав дует заслужених діячів мистецтв України: О. Петрикова, доцент кафедри академічного та естрадного вокалу та Т. Полянський, професор цієї ж кафедри.

У музично-поетичній частині дійства, яку підготувала кафедра музикознавства та музичної освіти (кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри О. Лігус, викладач кафедри І. Ходоровська), взяли участь студенти
II — го та III — го курсів спеціальності «Музичне мистецтво» та члени науково-дослідницької студії «Школа молодих науковців», під керівництвом завідувача кафедри, доктора педагогічних наук, професора О. Олексюк. На фоні ліричної музики студенти виразно озвучили поетичні та прозові рядки подружжя Грінченків, забарвлені різноманітними відтінками їх любовного почуття. Мовою рухів тему кохання втілили на сцені студенти ІІ курсу спеціальності «Хореографія» Ірина Шайкан та Артем Андрущенко (хореограф-постановник – старший викладач кафедри хореографії В. Грек).

Фрагмент опери М. Леонтовича «На Русалчин Великдень» за однойменною казкою Б. Грінченка, який було представлено у музично-театральній частині сторітелінгу – плід кропіткої роботи трьох кафедр Інституту мистецтв (інструментально-виконавської майстерності, академічного та естрадного вокалу, хореографії) під керівництвом режисера Ю. Поліщук.

Постановка глибоко вразила публіку красою звучання та цілісністю драматургії, майстерністю роботи в кожному компоненті спектаклю: у виразному вокалі та переконливій грі солістів  — Володимира Северина (клас старшого викладача кафедри академічного та естрадного вокалу Е. Макарової) та Маріам Левчишиної (клас доцента кафедри академічного та естрадного вокалу О. Петрикової); в яскравих фантастичних образах підводного царства, які вдало зобразив Камерний оркестр під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України, доцента кафедри інструментально-виконавської майстерності В. Ткачука; у грайливій пластиці русалчиних танців у постановці заслуженого артиста України, доцента кафедри хореографії В. Вітковського; у чарівних гармоніях мішаного хору під орудою кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри академічного та естрадного вокалу О. Заверухи.

Свято мистецтва, освітлене аурою любові Бориса та Марії Грінченків, залишило глибокий слід у пам’яті всіх присутніх, а головне – надихнуло студентів на нові творчі відкриття.